Thursday, July 15, 2010

Ajulainete & tehnoloogia uued võimalused



Tan Le on ettevõtja, kes tutvustas TED’il uue generatsiooni võimalust edastada käsklus ajust otse masinale. Ehk et lisatud pildil olev seade pannakse inimesele pähe ning arvutit õpetatakse ära tundma selle inimese ajuaktiivsust. Nii saab konkreetse käskluse keskendudes ja näiteks näomotoorikat kasutades masinale edasi anda. Tan demonstreeris, kuidas inimene ise oma ajutegevuses nn. mõttega objektide liikumist esile kutsub.
Tegemist on EEG tehnoloogiaga, kus jälgitakse ajulainete aktiivsust ja selle muutumist. Võreldes seniste EEG seadetega on Tani loodud seade kümneid, isegi sadu kordi odavam. Tani poolt arendatava „human machine interface“‘ga on võimalik tutvuda järgneval lehel: www.emotiv.com

Tõsi, ma ise usun veel sellgi ettekande järel eestlasest professor Mart Saarma loengutest meelde jäänut, et aju tegevusest osatakse täna teaduse abil aru saada 10% ulatuses. Ent see ei vähenda Tan Le poolt tutvustatud masina imevõimeid kasutada masinate abi teatud käskluste jagamiseks ilma hääleta, näiteks erivajadustega inimeste puhul või maailma lihtsamaks muutmise soovis.


No comments:

Post a Comment