Saturday, July 17, 2010

Naiselt Naisele ehk see on Minu Lugu


Zainab Salbi on Iraagis sündinud ja kasvanud naiste õiguste eest võitleja, kes on loonud oma organisatsiooni womentowomen.org ja kelle hiljuti avaldatud raamat kannab pealkirja The other side of War. Sõjakolekusi näinud ja oma loona üliemtosionaalselt laval kirjeldanud naisena on tema töö peamine eesmärk aidata naistel hakkama saada sõjakoledustega tekkinud hingearmidega ja leida viis, kuidas peale sõda külades ja taas ülesehitatud eludes võimalusi leida.
Zainabi jutust jäi kõlama mõte "languge of sterility" Ehk et on midagi, millest räägitakse ja midagi, millest ei räägita. Näitena tõi Zainab loo, kus lapsed, kes on näinud isa ja venna tapmist pealt, võivad küll osata ema armastuse ja kogukonna toel üles kasvada, ent emade suur mure on teadmine - suureks kasvades on nende laste südamesse löödud selline arm, hirm ja viha ja vihkamine, et naised ei osks/suuda/tea/saagi? hoida olukorda kontrolli all. Mis aga omakorda loob veel rohkem meleheidet neile naistele- on kasvatada uut "sõdalast" teadmises, et see laps ega ka tema emana teisiti ei oska.
Miks TED'il on sellised ettekanded?
Üks, kindlasti selleks, et teadlikkuse, heategevuse ja sotsiaalse suutlikuse osas tulevikku mõjutada.
Kaks, globaalne ja muutunud maailm kohustab suletud maailmaid avatumaks saama ning meid avatud maailmast oskama nende inimestega kohaneda ning toime tulla.
Kolm, selle naise karisma ja südamest tulev töö, mida ta teeb, on nii võimas ja muljetavaldav esinemisel, et siseinfona kuulsin piknikul: tal keelati slaididega rääkimine, sest see oleks olnud liiga intensiivne.... Kuulajana ei salga, et Zainabi energia, silmade sügavus ja suurelt ekraanilt kogetu on jõud, mis ilma isikliku sõjakoleduse kogemuseta ehk isikliku loota antud teemat väärikalt edastada ei mõistakski.
Esinemistehnikate osas jään arvamusele: tsitaadid on suurtelt mõtlejatelt või hingekriipivatelśt luuleridadest, ent oma lugu need ei ületa.

No comments:

Post a Comment