Tuesday, July 13, 2010

Mis toimuma hakkab?

Alustuseks vaid mõned paljudest, kes sisukorrast eelnevalt silma on jäänud...

Üks tänase UK silmapaistvamaid arhitekte, Ghana juurtega David Adjaye on muu hulgas Nobeli Rahukeskuse hoone Oslos ja Denveri Kaasaegse Kunsti muuseumi autor. Tema Idea Store Whitechapelis Londonis on radikaalselt uuenduslik tasuta raamatukogu kui ideede turuplats. Adjaye räägib oma uuest väjakutsest: ta plaanib viise, kuidas arendada Aafrika kultuurilist infrastruktuuri.

Kliiniline psühholoog Naif al-Mutawa on loonud koomiksi „the 99“ superkangelastest, kes põhinavad islami kultuuril ja religioonil. Barack Obama tunnustas hiljuti koomiksit„the 99“ noorte fantaasia kaasahaaramisest läbi tolerantsuse sõnumi.

Doktor Mitchel Besser on leidnud uudse viisi vältimaks HIV ülekandumist HIV-positiivsetelt emadelt lastele. Alates 2001 aastast on CapeTownis Lõuna-Aafrikas tema alustatud programm mother2mother palganud HIV-positiivseid emasid appi arstidele ja õdedele selgitama emadele riske ja nende vältimist, aitama ja toetama.

Marcel Dicke tahab, et muudaksime oma suhet putukatega: ta reklaamib neid kui maitsvat –ja ökoloogiliselt säästlikku – alternatiivi lihale. Dicke saanud NWSO-Spinoza preemia, mis on nagu Hollandi Nobel, oma töö eest, mis tõestas, et taimed pole passiivsed, vaid putukate rünnaku all saadavad tahtlikult välja aineid, mis kutusvad ligi lihasööjaid putukaid sööma nende vaenlasi.

Neil Gershenfeld, MIT’s Center for Bits and Atoms direktor uurib analoog- ja digitaalmaailma piire. Tema FabLab kasutab digitehnoloogiat ehitamaks füüsilisi objekte.

Kurgu- ja näokirurg Ian Hutchinson uurib inimeste näoilmete olemust.

Psühhoökonomist Sheena Iyengar räägib uuest teabest selle kohta, kuidas inimesed teevad valikuid.

Tan Le juhib Emotiv Systems’i, mis areendab uue põlvkonna inimese-masina interface’i – peaseadet, mis võtab ona sisendi otse ajust.

Lauja Annie Lennox räägib oma tegevusest HIV /AIDS kriisi vastu tegutsedes.

Taimede neurobioloog Stefano Mancuso räägib uuest arenevast teadusvaldkonnast, mis uurib signaale ja kommunikatsiooni geneetilisest tasemest molekulide, rakkude ja ökosüsteemide tasemeni.

Gero Miesenböck kasutab valgust ja optogeneetikat uurimaks kuidas elus närvirakk töötab ning kuidas ajus ikka tegelikult impulsid liiguvad.

No comments:

Post a Comment