Tuesday, July 13, 2010

Tark jõud tuleviku mõjutajana


Teisipäeval 13.juulil TEDGlobali esimesel ametlikul päeval sajab Oxfordis vihma nagu vanale heale Inglismaale kohane – Eesti kuumalainest pole siin midagi aimata. Päeva esimese poole TEDUniversity kõnedel räägiti peamiselt jätkusuutlikkusest ja innovatsioonist.

Suurele lavale astus esimesena diplomaat Joseph Nye, endine Harvardi Kennedy School of Government rektor ja ase kaitseminister, kelle ideed võimust mõjutavad rahvaste saatusi ja on diplomaatide lugemislaual üle maailma. Tema viimane raamat „The Future of Power in 21st Century“ pakub pragmaatilise tee riigi välispoliitika jaoks globaalsete infoühiskonna väljakutsete juures. Nye arutles võimu üle tänases maailmas. Võim on võime inimesi mõjutada ja selleks Nye meelest on kolm viisi – piits, präänik ehk „kõva“jõud ja suhted ehk „pehme“ jõud. Pehme ehk suhete ja võrgustike jõud võimaldab saavutada paremat tulemust, ja hoida kõvasti kokku piitsade ja präänikute pealt.

Tänases maailmas on võim hajus ja määrab see, kelle lugu on mõjusam. Paljukasutatud narratiiv riikide tõusust ja langusest, a la USA langus ja Hiina tõus, räägib rohkem psühholoogiast kui reaalsusest. Nye näeb „kõva“ ja „pehme“ jõu ühendamises targa jõu teket. Ka Hillary Clinton räägib „smart power“ist. Võim ei ole peaks olema küsimus kellegi võidust ja kellegi kaotusest, mille summa on alati null. Võim saab olla positiivne summa, kus kõik osapooled võidavad.

No comments:

Post a Comment